Friday, February 6, 2009

PERHATIKANLAH..

JAWAPAN ALLAH , PERSOALAN IBLIS

Anas bin Malik r.a. berkata:

"Iblis telah bertanya pada Allah: katanya, wahai Tuhanku! Engkau telah memberikan anak Adam tempat kediaman untuk mereka berteduh dan berzikir kepadaMu, oleh itu tunjukkanlah padaku tempat kediaman untukku." Firman Allah: "Tempat kediamanmu adalah di dalam tandas."

Iblis bertanya lagi: "Wahai Tuhanku, Engkau telah berikan anak Adam berkumpul di masjid, di manakah pula tempatku berkumpul?" Firman Allah: "Tempatmu berkumpul ialah di pasar-pasar, pesta, pusat membeli belah, kelab malam, tempat hiburan serta majlis-majlis maksiat."

Iblis bertanya: "Wahai Tuhanku, Engkau berikan anak Adam itu kitab (al-Quran) untuk mereka membacanya, tunjukkanlah apa pula bahan bacaanku?" Firman Allah: "Bacaan untukmu ialah syair dan sajak yang melalaikan."

Iblis bertanya: "Wahai Tuhanku, Engkau telah berikan kepada mereka cerita-cerita benar, apakah pula cerita bagiku?" Firman Allah: "Cerita bagimu ialah kata-kata kesat dan dusta."

Iblis bertanya: "Wahai Tuhanku, Engkau telah berikan azan kepada anak Adam untuk mereka memanggil orang sembahyang,apa pula azan untukku?" Firman Allah: "Azan untukmu ialah seruling."

Iblis bertanya: "Wahai Tuhanku, Engkau telah menghantar utusan-Mu dari para rasul dan juga nabi, siapakah yang menjadi utusanku?" Firman Allah: "Para utusan mu terdiri daripada bomoh, tabib dan dukun yang menduakan Aku."

Iblis Bertanya: "Wahai Tuhanku, Engkau berikan kitab suci al-Quran yang bertulis kepada mereka, apakah pula tulisan bagiku?" Firman Allah: "Tulisanmu ialah tatu, gincu serta lukisan di badan."
Iblis bertanya: "Ya Tuhanku, Engkau berikan anak Adam perangkap, apakah pula perangkap bagiku?" Firman Allah: "Perangkap bagimu ialah wanita."

Iblis bertanya: "Ya Tuhanku, Engkau berikan mereka minuman yang halal yang disebutkan nama-Mu, apakah pula minuman untukku?" Firman Allah: "Minumanmu ialah sesuatu yang memabukkan serta tidak disebutkan nama-Ku padanya."


Sabda Rasulullah saw: "Wahai manusia, laksanakanlah amalan-amalan menurut kemampuan kamu. Sesungguhnya Allah tidak akan bosan sebelum kamu merasa bosan. Sesungguhnya amalan yang paling disukai Allah ialah amalan yang ringan namun berterusan." ( Hadis Riwayat Muslim )
Wahai muslimin dan muslimat sekalian, perhatikanlah di atas jawapan2 Allah terhadap persoalan2 iblis. Apakah kau mendustakan akan apa yang telah Allah berikan?
" Maka nikmat Kami yang mana satukah hendak kamu dustakan" (Surah Ar Rahman)
Apakah masih tidak mencukupi apa yang Allah berikan kepada kalian. Atau nafsu dan syaitan yang telah memalingkan engkau supaya engkau turutinya dan berpaling dari Allah? Tidakkah engkau melihat pada kalam2 Allah yang Menciptakan engkau, Yang Maha Mengetahui segala yang baik dan buruk untuk engkau. Atau apakah engkau menyangka Dia tidak mengetahui segala yang baik dan buruk untuk ciptaanNya? Maka, amat buruk lah apa yang engkau sangkakan itu. Sesungguhnya engkau tidak mengetahui apa yang Dia ketahui sedang Dia mengetahui apa yang engkau ketahui dan apa yang tidak ketahui.
-Walluhu'alam-

2 comments:

princess_charming1989 said...

macam pernah bacerla...
siler ke blogku yang tak seberape..sebab ko ditag...

akhi harir said...

salam syahir..sila lah melawat ke blog saya yang baru siap ni..akhiharir.blogspot.com