Sunday, March 1, 2009

Dariku dan Diriku

Sesungguhnya aku melihat dunia pada hari ini terlalu jauh dari Quran dan Sunnah. Walaupun kadang- kadang aku rasakan apa yang aku lakukan ini benar tetapi apabila semakin aku mendalami ilmu, aku sedar betapa berdosanya aku kepada Allah, ibarat sebuah gunung yang akan menimpaku. Walau kdg2 aku bergerak di atas nama Islam sekalipun, masih terdapat kesongsangan dari apa yang Allah perintahkan dan apa yang Rasullullah ajarkan. Apakah nama Islam dipergunakan untuk mencantikkan/ mengindahkan? Apakah mereka sedar atau tidak? Atau mereka telah tahu atau tidak tahu? Aku bingung melihat dunia hari ini. Aku masih tercari- cari dimana Islam yang sebenar, dimana Islam yang diturunkan Allah yang dibawakan oleh Rasullullah melalui perantaraan Jibril a.s. Pengalaman- pengalaman yang aku lalui ketika zaman jahiliyah ku, telah memberi pengajaran kepadaku dimana betul dan salahnya. " Islam itu mudah. Ada syurga dan neraka. Ada hak dan batil. Ada petunjuk dan kesesatan. Ada atas dan bawah. Ada kiri dan kanan. Ada depan dan belakang." - kata tuan guru. Hukum Allah itu adalah tetap. Jangan campurkan hak dan batil, petunjuk dan kesesatan, syurga dan neraka. " Apakah kamu mengambil sebahagian dari ayatKu dan meninggalkan sebahagian besar yang lain"? - firman Allah.

Dunia pasti akan binasa. Awas kepada pencinta- pencinta dunia! Dunia ini hanyalah tipu daya semata mata. Carilah sesuatu yang kekal abadi. Carilah cinta yang hakiki. Jangan engkau bertuhankan nafsu dan syaitan nescaya engkau adalah dari kalangan orang- orang yang rugi.

Ajal tidak mengenal umur. Mungkin tahun depan, mungkin esok, atau mungkin malam ini ajalku. Wallahu'alam.

" Ya Allah, peliharakanlah diriku dari perkara-perkara yang membawa kebinasaan kepada diriku kelak. Berikanlah aku tempat yang baik. Berikanlah aku tempat yang baik. Berikanlah aku tempat yang baik agar aku terpelihara dari kemurkaanMu Ya Rabb. Berikan petunjuk dan hidayah kepada mereka yang tahu dan yang tidak tahu dan berikanlah petunjuk dan hidayahMu kepadaku.Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui apa yang aku tidak ketahui."

No comments: