Sunday, November 14, 2010

Lelaki Buta Yang Soleh Dibunuh Kerana Selawat

Diceritakan, bahawa seorang lelaki buta yang soleh dan juga seorang muazzin telah dilarang mengucapkan selawat dan salam ke atas Rasullullah saw selepas azan. Namun dia tetap mengucapkan selawat selepas azan walaupun dilarang melakukannya. Oleh kerana keengganan lelaki itu, mereka (pengikut Ibn Abdul Wahhab) membawanya kepada Ibn Abdul Wahhab, lalu diperintahkan supaya lelaki itu dibunuh. Maka lelaki itu pun dibunuh dalam keadaan mereka (pelampau Wahabiyyah) menafikan ayat Al-Quran :

" Wahai orang-orang yang beriman, Ucapkanlah selawat dan salam ke atasnya junjungan besar Nabi Muhammad saw dengan ucapan yang sempurna" [Surah Al-Ahzab : 56]

Sesungguhnya perintah Allah agar mengucapkan selawat kepada Nabi saw tidak terikat dengan masa atau lafaz tertentu.

Diceritakan juga...

Kebetulan, pernah seorang perempuan berbalah dengan Ibn Abdul Wahhab apabila dia memaksa perempuan tersebut menjadi pengikutnya, dan perempuan itupun akur. Apabila Ibn Abdul Wahhab memerintahkan perempuan itu utk mencukur rambutnya, lalu perempuan tersebut berkata [utk lanjutan buka post hadis golongan akhir zaman] :

" Ketikamana engkau memerintahkan kaum perempuan mencukur rambutnya, sepatutnya engkau juga turut memerintahkan lelaki mencukur janggutnya kerana rambut adalah perhiasan bagi perempuan dan janggut adalah perhiasan bagi lelaki" [1]

Maka Ibn Abdul Wahhab tidak dapat memberikan apa-apa jawapan kepadanya.

------------------------------------------------------------------------------------------------
[1] Di dalam kitab Tauhid 'Ala Toriqi al Soal Al Jawab karangan seorg pemuka Wahabi, Muhammad Al-Marzuki ibn Abdul Mukmin disebut bhw hukum mencukur janggut adalah munafiq, fasiq, dan terkeluar dari garisan mentaati Allah, samada yg mencukur atau yang dicukur. Malah kedua-duanya tidak layak menjadi imam. Inilah permasalahan yg ternyata menggoncang kesatuan umat Islam.

Antara kaedah yg disarankan kepada umat Islam bagi menghadapi golongan Wahabi ini adalah dengan menghidupkan amalan2 tasawuf seperti berzikir selepas sembahyang, membaca Yaasin malam Jumaat. Golongan Wahabi kelihatan seakan-akan terbakar apabila melihat dan mendengar kelompok2 yg berzikir secara berjemaah. Mereka akan lari bertempiaran daripada masjid-masjid dan surau-surau menjauhi kelompok yang sedang berzikir. Maka, perbanyakkanlah beramal supaya kita dapat membentuk kesatuan umat Islam tanpa gangguan2 golongan Wahabi ini yang sering membangkitkan isu-isu remeh temeh untuk memecahkan kesatuan kita.  

No comments: