Sunday, May 24, 2009

Wasiat Imam Syafi'e

Belajar lah

Belajarlah !
Tidak ada bayi yang lahir terus menjadi ilmuwan, dan tidak sama antara ilmuwan dan orang bodoh. Sebesar apa pun sebuah negara, apabila dibandingkan negara kecil yang banyak penduduknya berilmu. Sekecil apapun negara, akan lebih kuat bila penduduknya berilmu. sesungguhnya negara itu besar jika dibandingkan dengan umumnya negara- negara lain.

Sinar Ilmu Memancar Ketika Maksiat Ditinggal

Aku pernah bercerita kepada Waki' ( guru imam Syafi'e ) tentang kesulitan menghafal. Dia tunjuki aku agar hindari maksiat. Dia juga mengatakan bahawa ilmu itu cahaya Allah, ia tidak akan diberikan pada orang- orang yg banyak bermaksiat.

Thursday, May 7, 2009

Satu Topik shj

tetibe rjin sket nk menulis blog ni..

menjawab persoalan rakan ku (atau pun sesiapa ahlinya) yang mempersoalkan ttg bid'ah.
byk sgt topik kalo nk ckp tp nk ambil satu topik je iaitu sambutan maulid.

Suatu hari, aku tunjukkan kpd rakanku sekeping kertas yg tertera di atsnya ' sambutan maulid nabi s.a.w dan hol syeikh abdul qadir al-qailani r.anhu . Kemudian dia m'bace seketika, lalu meletakkan semula kertas itu di tmpt nya lalu berkata, "ana takut".
Aku b'tny : kenapa?
Rkn ku m'jwb : Perkara ini tidak ada pd zaman Rasullullah.
Aku terdiam sebentar.
..................


Jawapan ku,

Ada sebuah hadis yang aku dpt daripada kwn ku, dia dpt dari syeikh fuad al-rembawi al-maliki, pernah suatu ketika saidina abbas r.a bertny kpd Rasulullah : Benarkan aku memujimu Ya Rasulullah? Sabda Rasullullah : Ya, pujilah aku. Kemudian Saidina Abbas memuji Rasulullah(seumpama yg trdpt dlm kitab2 maulid pd hari ini sprti, maulid al-habsyi, maulid al-ahzab,...).
Atau pernah juga syeikh fuad menceritakan dr gurunya, seorg ulama besar( wallahu'alam aku x igt nama gurunya, kalo igt nnt , tulis), gurunya pernah berkata di dlm siaran tv di mesir, " Adalah tidak keterlaluan jika aku katakan bhw sambutan maulidurrasul pd hari/zaman ini adalah wajib ".
Wallahu'alam