Sunday, November 14, 2010

Lelaki Buta Yang Soleh Dibunuh Kerana Selawat

Diceritakan, bahawa seorang lelaki buta yang soleh dan juga seorang muazzin telah dilarang mengucapkan selawat dan salam ke atas Rasullullah saw selepas azan. Namun dia tetap mengucapkan selawat selepas azan walaupun dilarang melakukannya. Oleh kerana keengganan lelaki itu, mereka (pengikut Ibn Abdul Wahhab) membawanya kepada Ibn Abdul Wahhab, lalu diperintahkan supaya lelaki itu dibunuh. Maka lelaki itu pun dibunuh dalam keadaan mereka (pelampau Wahabiyyah) menafikan ayat Al-Quran :

" Wahai orang-orang yang beriman, Ucapkanlah selawat dan salam ke atasnya junjungan besar Nabi Muhammad saw dengan ucapan yang sempurna" [Surah Al-Ahzab : 56]

Sesungguhnya perintah Allah agar mengucapkan selawat kepada Nabi saw tidak terikat dengan masa atau lafaz tertentu.

Diceritakan juga...

Kebetulan, pernah seorang perempuan berbalah dengan Ibn Abdul Wahhab apabila dia memaksa perempuan tersebut menjadi pengikutnya, dan perempuan itupun akur. Apabila Ibn Abdul Wahhab memerintahkan perempuan itu utk mencukur rambutnya, lalu perempuan tersebut berkata [utk lanjutan buka post hadis golongan akhir zaman] :

" Ketikamana engkau memerintahkan kaum perempuan mencukur rambutnya, sepatutnya engkau juga turut memerintahkan lelaki mencukur janggutnya kerana rambut adalah perhiasan bagi perempuan dan janggut adalah perhiasan bagi lelaki" [1]

Maka Ibn Abdul Wahhab tidak dapat memberikan apa-apa jawapan kepadanya.

------------------------------------------------------------------------------------------------
[1] Di dalam kitab Tauhid 'Ala Toriqi al Soal Al Jawab karangan seorg pemuka Wahabi, Muhammad Al-Marzuki ibn Abdul Mukmin disebut bhw hukum mencukur janggut adalah munafiq, fasiq, dan terkeluar dari garisan mentaati Allah, samada yg mencukur atau yang dicukur. Malah kedua-duanya tidak layak menjadi imam. Inilah permasalahan yg ternyata menggoncang kesatuan umat Islam.

Antara kaedah yg disarankan kepada umat Islam bagi menghadapi golongan Wahabi ini adalah dengan menghidupkan amalan2 tasawuf seperti berzikir selepas sembahyang, membaca Yaasin malam Jumaat. Golongan Wahabi kelihatan seakan-akan terbakar apabila melihat dan mendengar kelompok2 yg berzikir secara berjemaah. Mereka akan lari bertempiaran daripada masjid-masjid dan surau-surau menjauhi kelompok yang sedang berzikir. Maka, perbanyakkanlah beramal supaya kita dapat membentuk kesatuan umat Islam tanpa gangguan2 golongan Wahabi ini yang sering membangkitkan isu-isu remeh temeh untuk memecahkan kesatuan kita.  

Wednesday, November 10, 2010

Penipuan dalam Aqidah : Di Tolak oleh Ulama' Haramain

Usaha Wahabi Dalam Menyebarkan Dakyahnya

1. Dalam usaha Muhammad Abdul Wahhab dan konco-konconya menyebarkan usaha dakyah mereka mengkafirkan ramai orang Islam, mereka telah berjaya menawan qabilah demi qabilah Timur dengan melakukan pembunuhan, pengusiran dan rompakan.

2. Mereka juga membunuh kaum muslimin dan para jemaah haji dari Yaman seramai 70 orang terkorban.

3. Seorang daripada jemaah haji tersebut telah dapat melepaskan diri, lalu menceritakan perbuatan kaum Wahabi kepada qabilah-qabilah mereka.

4. Atas angkara ini, maka tercetuslah peperangan dan permusuhan sehinggalah waktu yang dikehendaki Allah swt.

5. Kemudian kekuasaan mereka semakin meluas sehingga mereka berjaya menawan Yaman, Haramain ( Mekah dan Madinah sehingga kini), qabilah-qabilah di Hijaz hingga sampai ke negara Syam dan juga Al-Muzairib. 

6. Pada mulanya, mereka menghantar sekumpulan ulama' mereka dgn menyangka mereka mampu utk memesongkan aqidah2 ulama' Haramain dan menyerapkan keraguan, pendustaan dan kesesatan tetapi ternyata sangkaan itu meleset apabila sampai shj di Haramain, ulama' disana mematahkan dakyah mereka dgn hujjah dan bukti2 yg tidak mampu ditolak.

7. Ulama Haramain juga meneliti aqidah mereka dan mendapati pegangan mereka banyak mengandungi perkara2 yg mengkufurkan. Maka jelas dan ketaralah disisi ulama' Haramain akan kesesatan dan kejahilan mereka [1].

8. Setelah menegakkan hujah ke atas mereka, ulama' Haramain pun menulis keterangan tentang kekufuran dan kesesatan mereka kepada Qadhi Syar'ie di Makkah yg dinilai berdasarkan kpd pegangan mereka utk diisytiharkan kpd org ramai. Maka dgn adanya pengisytiharan ini, ia akan diketahui oleh org terdahulu dan terkemudian.

Ruj. :  Terjemahan Fitnah Wahabi oleh Syeikh Muhammad Fuad Kamaluddin Al-Maliki
----------------------------------------------------------------------------------------------
[1] Antara kesesatan dan kekufuran yang dibawa oleh mereka (Wahabiah) di dlm aqidah :

1. Tawhid Rububiyyah: Dengan tawhid ini, mereka mengatakan bahawa kaum musyrik Mekah dan orang-orang kafir juga mempunyai tawhid. 
2. Tawhid Uluhiyyah: Dengan tawhid ini, mereka menafikan tawhid umat Islam yang bertawassul, beristigathah dan bertabarruk sedangkan ketiga-tiga perkara tersebut diterima oleh majoriti ulama’ Islam khasnya ulama’ empat mazhab. 
3. Tawhid Asma’ dan Sifat: Tawhid versi mereka ini boleh menjerumuskan seseorang ke lembah tashbih dan tajsim

i. Menterjemahkan istawa sebagai bersemayam/bersila - Allah bersila di atas Arasy
ii. Merterjemahkan yadd sebagai tangan - Allah ada tangan
iii. Menterjemahkan wajh sebagai muka - Allah ada muka
iv. Menisbahkan jihah (arah) kepada Allah (arah atas – jihah ‘ulya) - Allah berarah
v. Menterjemah janb sebagai lambung/rusuk - Allah ada rusuk
vi. Menterjemah nuzul sebagai turun dengan zat - Allah turun ke bumi dgn zatnya
vii. Menterjemah saq sebagai betis - Allah ada betis
viii. Menterjemah asabi’ sebagai jari-jari, dll - Allah ada jari
 
Ini adalah sebahagian daripada kesesatan2 yg dibawa oleh mereka (Wahabiah Salafiyyah). Dan utk lebih lanjut boleh rujuk http://al-ashairah.blogspot.com/search/label/Ciri-ciri%20Wahhabi.

Ketahuilah, orang2 yg mengiktiqadkan seperti demikian (menyekutukan/mensyirikkan Allah dengan makhluk), segala amal ibadat mereka tidak diterima Allah swt malah hanya menempah diri di neraka selama-lamanya. Wal'iyazabillah. Mudah-mudahan kita dipelihara Allah drpd iktiqad2 yg sesat ini.   

Note : Dakwaan mengikut AlQuran dan Sunnah semata-mata adalah sebahagian daripada penyakit yg dimiliki oleh Wahabiah. Maka, berhati-hatilah dgn dakwaan seperti ini.