Monday, September 21, 2009

Siapa Duri itu?

Kenali Duri Sebalik Daging

Disini saya dedahkan serba sedikit ciri2 “duri” itu, supaya kalian semua lebih berhati-hati dalam berakidah.

Antara ciri2 “duri” itu :

1)Meneruskan fahaman pemecahan Tauhid kepada 3 bahagian

2)Bergerak aktif dengan isu syirik-mensyirik , kafir-mengkafir

3)Mempromosi ayat mustasyabihat secara meluas

4)Mendasari salah faham terhadap bid’ah

5)Menyerang golongan tasawuf /tarekat

6)Menyubuhkan fahaman Tasbyih dan Tajsim

7)Menentang fatwa Kebangsaan dan negeri-negeri

8)Mempunyai kaitan rapat dengan gerakan militant

9)Bersikap fanatik

10)Menolak pendekatan Mazhab dalam Islam
- Mendakwa Imam 4 Mazhab bukan maksum

11)Membahagikan tauhid kepada 3 : Uluhiyyah, Rububiyyah, dan Asma’ Wa Sifat

12)Mencari – cari nas dari Al-Quran dan Hadis

13)Setiap amalan perlu mempunyai nas yang shahih(Bukhari & Muslim)

14)Mendakwa kitab2 karangan Imam Ghazali banyak terdapat hadis2 maudhu’

15)Tidak menerima amalan wirid selain daripada amalan Rasullullah saw

16)Mencari – cari ketidaksempurnaan sanad dalam hadis2 riwayat yang shahih

17)”Gemar” membincangkan bab tawassul, tahlil arwah, dan sebagainya.

18)Kerap menggunakan hujah “ tidak boleh ada tambahan dalam bab ibadat “,
“ amalan ini tidak terdapat di zaman Rasullullah saw “.

Dan banyak lagi sekiranya mahu saya sebutkan satu persatu. Rasanya cukuplah setakat ini, jika ada timbul rasa syak pada hujah mereka, rujuklah kepada mereka2 yang prihatin terhadap perkara ini.

Setelah kita mengenal ciri2 “duri” itu, adalah lebih baik saya rasa kita mengenal siapa tokoh2 “duri” itu yang sedang aktif di Malaysia menyebarkan dakyah mereka, sebagai langkah berhati-hati dari kekeliruan masyarakat.

Antara tokoh2 “duri” di Malaysia ini:

1- Abdullah Yasin
2- Mohamad Asri Zainul Abidin
3- Azwira Abdul Aziz
4- Hafiz Firdaus Abdullah
5- Juanda Haji Jaya
6- Ismail Omar
7- Hussien Yee
8- Abdul Wahab Bustami
9- Rasul Dahri (Singapore)
10- Abdul Rahman Mohamed (Singapura)
11- Sebahagian besar Ustaz di persatuan al-Nidaa’
12- Sebahagian besar Ustaz di al-ahkam.net
13- Sebahagian besar anggota Muslim Prosfessional Forum (MPF) dll

Sebagai tambahan, kebanyakan mereka adalah menggunakan methodology Akidah Ibn Taimiyyah, Muhammad bin Abdul Wahab dan Al-Banni (Nasr al-Din al-Banni).
Jadi, dalam membuka laman web, atau mendengar ceramah, atau membeli buku2 ilmiah, kenali penceramah itu atau pengarang buku/web itu dan teliti pd rujukan mereka kpd siapa.

Apakah bahayanya “duri” ini? Inilah antara implikasinya :

1- Memberi fokus perdebatan kepada masalah usuliyyah-akidah dengan sifat-sifat Allah.
2- Memberi fokus tentang permasalahan khilafiyyah-bid’ah dan mencambahkan bibit perpecahan dan kekeliruan fahaman dalam masyarakat.3- Munculnya pelbagai aliran, puak dan fanatic kepada ustaz-ustaz atau pensyarah tertentu. Akhir menggunakan fatwa tersendiri dalam menyampaikan hukum kepada masyarakat awam.4- Membelakangi JAKIM, Jabatan-jabatan Agama Islam Negeri, PUM, IKIM, YADIM dan Majlis Fatwa Kebangsaan dalam penentuan dan penyebaran hukum.

* Duri = Wahabi
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ya ayyihul muslimin wal muslimat, wahai muslimin dan muslimat sekalian ayuhlah kita kembali bersatu di bawah satu akidah! Junjunglah akidah yang dibawa oleh baginda Rasullullah saw dan para sahabat baginda saw. Junjunglah dikepala! Jangan engkau pikul ia dibahu, jangan engkau mengheret ia sebagaimana engkau mengheret guni yang berat! Sesungguhnya dunia ini telah diselubungi fitnah( kegelapan ), ujian bg kalian semua. Maka, terangkanlah ia dengan ilmu yg hak.
“Sesungguhnya ilmu itu cahaya, janganlah engkau malapkan ia dengan maksiat”. – imam Malik r.a –
Dunia semakin runtuh, dunia semakin rapuh. Kerapuhannya tanda kebinasaan semakin hampir. Bangkitlah wahai muslimin muslimat sekalian! Tinggalkanlah dunia ini! Penyakit cintakan dunia telah memakan hatimu, katakanlah, ” Aku tidak ada kaitan dengan engkau dunia! Jangan engkau makan hatiku sebagaimana batu api neraka menjilat tentera gajah Abrahah.”
Berdoalah kepada Allah, serahkanlah diri kalian kepada Allah, kemudian berjalanlah di atas dunia ini dengan rendah hati. Demi Allah! Kalianlah manusia yang berakal. Allahuakbar!

Thursday, September 10, 2009

Ancaman - " Duri dalam daging "

Di sini, saya serba sedikit ingin mendedahkan masalah fahaman yg 'agak baru' hadir ini, yg mana telah mengelirukan umat ini.
[ harap dapat memberi pencerahan minda kepada org2 yg ingin mengetahui ]

Sila baca, harap dpt membantu.

Secara umumnya, tidak kurang BANYAK YANG SALAH dan yang lemah daripada fahaman Wahabi ini. Apa yang SANGAT PENTING, tolong seimbangkan input. Baca tulisan fahaman Wahabi lima enam buku, jika benci sangat pun bacalah sekurang-kurangnya dua tiga buku fahaman yang berkontra dengannya. Barulah kita menjadi seorang hakim yang adil.
Masalahnya sekarang, para penganut fahaman ini biasanya hanya akan membaca tulisan, menonton VCD, pergi ke seminar, menghadiri kuliah dan sebagainya yang berfaham Wahabi saja. Mereka seolah-olah berasa gentar jika kalau-kalau fahaman yang mereka anuti selama ini terbukti banyak kesalahan dan kelemahan. Hal ini memang banyak kita lihat. Apabila mereka menyeimbangkan input, biasanya kewahabian mereka mulai mengendur dan akhirnya menyatu dengan umat Islam ASWJ kembali.
Jadi, langkah mudah yang mereka ambil ialah dengan hanya bersedia menerima input fahaman Wahabi. Sebenarnya tindakan mereka menjahilkan dan merugikan diri sendiri. Sungguh kasihan kita melihat golongan ini.
Jika penganut fahaman Wahabi ini HANYA SEGELINTIR saja yang mendahului ilmu dan kematangan sehingga berlebih-lebihan dalam mengkritik dan mencela, umat Islam tidak akan ambil peduli tentang fahaman ini. Hakikatnya, majoriti penganut fahaman ini bersikap begitu termasuklah tokoh-tokoh mereka seperti Dr. Asri, Rasul Dahri, Dr. Azwira dan lain-lain, begitu juga Hafiz Firdaus sendiri. Macam mana boleh dikata SEGELINTIR?
Jika lima ekor burung datang hendak makan padi di sawah kita yang berelung-relung, apalah yang hendak kita hairankan. Tetapi kita terpaksa ambil peduli apabila yang datang itu ratusan ekor. Betul tidak?
Maksudnya apa yang salah daripada fahaman Salafi Wahabi ini bukanlah diamalkan oleh SEGELINTIR tetapi MAJORITI penganutnya. Dan perkara-perkara itu pula membawa kerosakan dan kelemahan yang bukan sedikit kepada agama dan umat Islam. Sebab itulah kita terpaksa ambil peduli dengan menolak APA YANG SALAH dan YANG LEMAH daripada fahaman ini.
Fahaman Salafi Wahabi secara keseluruhannya memang asing kepada agama Islam (jika secara juzuk-juzuknya memang ada yang bersamaan). Secara umumnya fahaman ini tidak terkeluar daripada Ahli Sunnah wal-Jamaah tetapi secara juzuk-juzuknya memang ada.
Kita sangat bersetuju kerana fahaman Salafi Wahabi sekadar LEBIH DEKAT dengan Islam yang sebenar dan ASWJ yang tulen, sedangkan kita umat Islam umumnya dan para pendokong dakwah MEMANG SEDIA berfaham Islam yang sebenar dan ASWJ yang tulen, bukan DEKAT-DEKAT lagi. Jadi, sudah faham diri sendiri baru DEKAT-DEKAT, lebih baiklah berpindah kepada yang MEMANG SEDIA Islam da ASWJ.
Nama ‘Wahabi’ diberi kerana para ulama berpandangan jauh lagi luas. Apa saja fahaman yang tidak/ kurang selari dengan ajaran Islam yang sebenar hendaklah dibezakan. Jika tidak umat Islam terutamanya golongan awam akan terpengaruh dengan fahaman-fahaman itu kerana mereka menyangkakan itulah ajaran Islam yang sebenar. Tahniah kepada para ulama terdahulu atas kebijaksanaan mereka.
Fahaman Salafi Wahabi ini mesti dijauhkan daripada orang ramai kerana banyak kesalahan dan kelemahan di dalamnya yang memabwa kerosakan dan kelemahan kepada agama dan umat Islam.

p/s : Maaf kpd pihak tertentu, jika ada kata-kata yg kurg menyenangkan dari artikel ini bg org yg tidak senang dgn nya. Wallahu'alam.